11 Ocak 2023, 01:18 tarihinde eklendi

SSL Sertifikası Websitem için Neden Önemlidir?

SSL Sertifikası Websitem için Neden Önemlidir?

(SSL) sertifikaları, bugünlerde siber güvenlik dünyasının en çok konuşulan konularından biri. İnterneti kasıp kavurdular. Küçük bir çevrimiçi perakende mağazasından büyük finans kurumlarına, web sitesi sahibinden blog yazarına kadar herkesin, siteleri üzerinden veri alışverişinin güvenliğini sağlamak için bir SSL sertifikasına ihtiyacı vardır.

SSL sertifikaları başlangıçta sadece web sitesinin bir gerekliliğiyken, günümüzde zorunlu bir standart haline gelmiştir. SSL sertifikasının önemi veri güvenliği ile sınırlı değildir. SSL'ler, kullanıcı güveni oluşturmaya, SEO sıralamasını yükseltmeye ve çok daha fazlasına yardımcı olur. Bu yazımızda SSL sertifikalarının ne olduğunu, çeşitlerini, ne kadar önemli olduğunu ve kimlerin SSL sertifikası kullanması gerektiğini anlatacağız.

SSL Sertifikası nedir?

SSL (Secured Sockets Lock) sertifikaları, sunucu tarafında kullanılan ve sunucuya kriptografik bir anahtar ekleyen küçük veri dosyalarıdır. SSL sertifikaları bir sunucuya kurulduğunda, sunucu ile tarayıcı arasında güvenli bir bağlantı kurulmasını sağlar.

Bu, bu güvenli bağlantı üzerinden aktarılan verilerin şifreli olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, üçüncü bir taraf verileri hackleyemez veya değiştiremez. Bir bilgisayar korsanı siteye göz atsa bile, yalnızca kırılması zor olan sayıların ve alfabelerin bir karışımına tanık olurlar.
Bir sunucuya bir SSL sertifikası yüklendiğinde, HTTP protokolü, 'S'nin güvenli anlamına geldiği HTTPS'ye dönüşür.

SSL Sertifikası Türleri

İhtiyaca ve bütçeye göre çeşitli SSL sertifikaları kullanılabilir. İşte bu türlerin bir listesi:

Tek Alan Adı SSL Sertifikası: Tek alan adına sahip bir SSL sertifikası yalnızca tek bir alana/alt alana uygulanır. Başka hiçbir domain ve hatta başvurulan domainin alt domaini onu kullanamaz.

Joker Karakterli SSL Sertifikası: Bir joker karakterli SSL sertifikası, tek bir alanı ve alt alanları kapsar. Başka bir alana uygulanamaz. Tüm alt alanlar sertifika içinde listelenecektir.

Birleşik İletişim (UCC) SSL Sertifikası: Tek bir SSL sertifikası altında birden çok alan adı kapsanabilir. 250'ye yakın alan adı (sağlayıcıya bağlı olarak) ve bunların alt alanları bir UCC SSL sertifikasında listelenebilir.

Etki Alanı Doğrulama (DV) SSL Sertifikası: Muhtemelen en düşük doğrulama sertifikası. Bu sertifikada, yalnızca etki alanını kontrol ettiğinizi kanıtlamanız gerekir. Blogcular, portföy siteleri vb. satın alın.
Kuruluş Onaylı (OV) SSL Sertifikası: OV sertifikaları, kuruluşun adını ve adresini içerdiğinden sahibinin sitesini çok daha güvenilir hale getirir. Bu durumda, CA işle ilgili belgelerin derinlemesine araştırılmasını isteyebilir.
Genişletilmiş Doğrulama (EV) SSL Sertifikası: Kuruluşun tam detaylı özgeçmiş kontrolü burada gerçekleştirilir. En güvenilir sertifikadır ve aynı zamanda maliyetlidir.
Bir Web Sitesi İçin SSL Neden Gereklidir?
Web sitesi verilerini şifrelemenin birincil özelliğinin yanı sıra, bir SSL sertifikası kullanırken beklediğinizden çok daha fazlası var. SSL sertifikasının önemi aşağıdaki listeden tespit edilebilir.

1. Kullanıcı Verilerini Korur

SSL sertifikası, sunucu ile tarayıcı arasındaki iletişimi korur. İstemci ve sunucu arasında geçiş yapan tüm veriler şifrelenir ve üçüncü taraflarca okunamaz. SSL sertifikaları, güvenli verilere kimlerin erişebileceğini listeleme olanağına da sahiptir.

2. Bilgisayar Korsanlarına Karşı Size Daha Fazla Koruma Sağlar

Birinin aradığı şey, kredi kartı bilgileri, oturum açma kimlik bilgileri vb. gibi kişisel bilgilerinin güvenliğidir. SSL sertifikası, hiçbir bilgisayar korsanının bu hayati bilgilere erişmemesini sağlar. Ek olarak, bir SSL sertifikası verilerin şifrelenmesine yardımcı olur ve ortadaki adam saldırısı durumunda kullanıcıyı kurtarır.

3. Arama Motoru Sıralamalarını Artırır.

Arama motorunun sıralamasında üst sıralara çıkmayı kim istemez? Ancak başta Google olmak üzere birçok arama motoru SSL sertifikalı web sitelerine üstünlük sağlamaktadır. Daha iyi arama motoru optimizasyonu ve web sitesine daha fazla trafik çekmek için SSL sertifikaları şarttır.

4. PCI Standartlarını Karşılar

Web siteniz çevrimiçi ödemelerle ilgileniyorsa, PCI (Payment Card Industry) Veri Güvenliği Standartlarına uymalısınız. PCI tarafından belirtilen 12 gereksinimden biri SSL sertifikasına sahip olmaktır. SSL sertifikanız yoksa kredi kartı şirketlerinden ağır cezalar alabilirsiniz.

5. Kullanıcılarla Güven Oluşturur

Verileri şifrelemenin yanı sıra, bir SSL sertifikası web sitenizde kullanıcı güveni oluşturmaya yardımcı olur. Bir web sitesi SSL sertifikasına sahip olduğunda, verilerinizin güvende olduğundan emin olur ve siteyi özgürce kullanır, hatta tekrar ziyaret edersiniz. Ayrıca SSL sertifikasına tıklayarak OV veya EV sertifikası varsa kurumun bilgisine ulaşabilirsiniz.

6. Güvenlik Kimliği Gerektirir

Hileli satın alma veya çalınan kimlik vakaları bir SSL sertifikası ile azaltılmıştır. Herhangi bir bilgi girmeden önce kullanıcının kimliğini doğrular. Kişisel bilgilerinizi göndermeden önce üçüncü tarafın kimliğini de doğrular.

7. Riskleri Belirler

SSL sertifikalarını önemli kılan, web sitesine yönelik olası bir saldırı veya tehdidin önceden bildirilmesidir. Temperleme için web sitesi verilerini hemen kontrol edebilir veya önemli şifreleri veya oturum açma kimlik bilgilerini değiştirebilirsiniz.

Kimler SSL Kullanır?

SSL sertifikalarını kimlerin kullanabileceğini mi düşünüyorsunuz? SSL sertifikaları web sitesi sahibi olan herkes tarafından kullanılmalıdır. Farklı sektörlerden SSL sertifikaları kullanan profesyonellerin listesi aşağıdadır:

BT uzmanları
Web geliştiricileri
perakende çalışanları
Pazarlama uzmanları
Bankacılık uzmanları
Eğitim uzmanları
Finans yöneticileri
Sağlık profesyonelleri
Sigorta uzmanları

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *