12 Ocak 2023, 01:10 tarihinde eklendi

Whois Bilgileri Nedir ve Neden Değerlidir?

Whois Bilgileri Nedir ve Neden Değerlidir?

Whois, bir alan adının kime ait olduğunu ve onlarla nasıl iletişime geçileceğini tanımlayan, yaygın olarak kullanılan bir İnternet kayıt listesidir. İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN), alan adı kaydını ve sahipliğini düzenler. Whois kayıtlarının son derece yararlı olduğu kanıtlanmıştır ve alan adı kaydı ve web sitesi sahipliği sürecinin bütünlüğünü korumak için önemli bir kaynak haline gelmiştir.

Whois kaydında neler var?

Bir Whois kaydı, belirli bir alan adını kaydeden kişi, grup veya şirketle ilişkili tüm iletişim bilgilerini içerir. Tipik olarak, her Whois kaydı, Alan Adı Sahibinin (alan adının sahibi olan) adı ve iletişim bilgileri, kayıt şirketi Tescil Ettirenin (alan adını tescil ettiren kuruluş veya ticari varlık) adı ve iletişim bilgileri, kayıt tarihleri gibi bilgileri içerecektir. , ad sunucuları, en son güncelleme ve son kullanma tarihi. Whois kayıtları, idari ve teknik iletişim bilgilerini de sağlayabilir (her zaman olmamakla birlikte genellikle kayıt ettirendir).
Whois kaynak bilgilerini depolamak için iki farklı veri modeli vardır:

Whois sistemindeki verilerin amacı ve değeri, zaman içinde aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde gelişmiştir:

 

  • – Ağ operatörleri, bilgisayar olay müdahale ekipleri ve ISP'lere uygun kişiler sağlayarak İnternet'in istikrarını ve güvenliğini güçlendirmek
  • – Alan adlarının kayıt durumunun düzenlenmesi
  • – Ulusal ve uluslararası soruşturmalara katılan kolluk kuvvetlerinin desteklenmesi.
  • - Irk ayrımcılığı, şiddet, nefret, yabancı düşmanlığı ve ilgili hoşgörüsüzlük, her türlü çocuk istismarı, çocuk pornografisi, pedofili ve çocuk istismarı ve kaçakçılığından kaynaklanan yasa dışı ve diğer eylemler dahil olmak üzere bilgi iletişim teknolojisinin kötüye kullanılmasına karşı mücadeleye yardımcı olmak insanlar
  • – Yürürlükteki uluslararası anlaşmalar ve ulusal yasalara uygun olarak ticari marka izinlerini yürütmek ve fikri mülkiyet ihlali, hırsızlık ve kötüye kullanımı ortaya çıkarmaya yardımcı olmak için araştırmaları ve gerekli adımları desteklemek.
  • – İşletmelere, diğer kullanıcılara ve kuruluşlara dolandırıcılıkla mücadelede ve kamu çıkarlarını korumada yardımcı olmak
  • – Kullanıcıların çevrimiçi hizmetlerden ve içerikten hangi varlıkların veya kişilerin sorumlu olduğunu belirlemelerine yardımcı olarak, etkili ve güvenilir bir iletişim aracı olarak İnternet'e olan genel kullanıcı güvenini desteklemek
  • – Spam veya kötü niyetli davranışçıları izleme

Whois bilgilerinin doğruluğu. Bir Whois kaydındaki bilgiler başlangıçta bir alan adı kaydedildiğinde sağlanır. Zamanla işler değişir ve bilgiler güncelliğini yitirir. ICANN, etki alanı tescil ettirenlerin iletişim bilgilerini güncelleme olanağına sahip olmasını gerektirir. Her kayıt kuruluşunun, bir Whois kaydında görünen bilgileri değiştirmek için biraz farklı prosedürleri vardır. Genellikle kayıt şirketinin web sitesi veya bir çağrı merkezi temsilcisi aracılığıyla hesap bilgilerine erişmeyi içerir. Whois kaydı değişikliklerinin geçerlilik kazanması biraz zaman alabilir (genellikle 24 saat civarındadır). Doğru, güncel Whois verilerine sahip olmak, bir kayıt sahibi veya yönetici ile iletişim kurmayı kolaylaştırır.
Whois Gizliliği. Bir alan kaydının varlığını gizlemenin bir yolu olmadığına dikkat etmek önemlidir, çünkü herhangi biri bir alanın durumunu onaylamak için Whois'i kontrol edebilir. İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN), bir alan adının sahibi ve yöneticisi olan kişilerin iletişim bilgilerinin Whois dizinleri aracılığıyla herkese açık hale getirilmesini şart koşar. Buna posta adresleri, telefon numaraları ve e-posta adresleri dahildir.
Bazı alan adı kayıt şirketleri, tescil ettirenin değil, kayıt şirketinin iletişim bilgilerinin gösterildiği özel kayıt hizmetleri (proxy hizmetleri olarak da bilinir) sunar. Bu “özel kayıt” ile alan adı gizliliği hizmetini sağlayan kuruluş, alan adı tescil ettiren ve ilgili kişidir. Ayrıca, etki alanı gizlilik hizmetlerinden yararlanılsa bile bunun gerçek bir anonimlik garantisi olmadığını belirtmek de önemlidir. Kayıt şirketleri, özel bilgileri ifşa etmek için kanunen bağlı olabilir.

Mudiweb (alan adı) domain yaşı sorgulama kullanımı çok kolaydır. Herhangi bir web sitesinin alan alanı yaşını bulmak için herhangi bir karmaşık prosedürden geçmeniz gerekmez. Aracımız, kullanıcılardan kayıt olmalarını istemez; bu nedenle, araca yalnızca erişerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Alan yaşı denetleyicimizle herhangi bir sitenin alan yaşını kontrol etmek için aşağıda belirtilen adımları izleyin:

BİR CEVAP YAZ

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Doldurulması zorunlu alanlar işaretlendi *